Çok sevdiğim bir dostum, işletmesi için, Rafine Badem yağı sordu. Araştırmaya çalıştım Soğuk pres için cevap veren oldu, ancak; rafine badem yağı için bir yanıt alamadım. Konuyu öğrenmek için, Literatür ve internete başvurdum:
Organik ve Rafine Badem Yağı
Badem yağı, badem ağacının tohumlarından elde edilir. Üretim süreci, acı veya tatlı badem çeşitlerinin soğuk preslenmesinden oluşur. Acı bademler yüzde birkaç toksik madde konsantrasyonu içerir, bu nedenle acı badem yağı rektifiye (Rafine) edilir edilir. Elde ettiğimiz sıvı, yarı akışkan kıvamda, sarı renkte ve narin bir tada ve kokuya sahiptir. Oleik asit, bileşenlerinin yarısını içerir; ayrıca daha az miktarda linoleik, palmitik ve stearik asitlerin yanı sıra vitamin ve mineraller içerir. Kurumayan yağlar grubuna aittir. 70°C'den daha yüksek bir sıcaklığa ısıtılamaz. Bazen kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde ve makine yağı imalatında kullanılmakta olduğunu öğrendim. Sağlıklı gıda mağazaları iki çeşit badem yağı vardır: Organik ve Rafine.
İki ürün arasındaki fark nedir?
Organik ve rafine badem yağları aynı yöntemle elde edilir – soğuk presleme. Bununla birlikte, rafine edilmiş bir kozmetik Badem yağı, filtreleme (renk açıcı ve koku giderici topraklar ile) veya damıtma yoluyla saflaştırılır. Bu nedenle ısınmaya karşı daha dayanıklıdır; doğal renginden ve kokusundan arındırılmış, alerjik ve hassas cilt bakımı için önerilir. Öte yandan, organik badem yağı üreticisi, ürünün üretildiği tohumlardan ekstrakte edilmediğini ve hazır kozmetiğin herhangi bir kimyasal reaksiyona girmediğini kanıtlayan sertifikalar ibraz etmek zorundadır.
Organik ve rafine badem yağlarının başka ne farkı var?
Görünür fark, ürünün formülündedir. Organik badem yağı koyu sarı, berrak, hafif bir tada ve hoş bir kokuya sahiptir. 70°C'ye kadar ısıtıldığında değerli bileşenlerini ve özelliklerini kaybeder. Kalıcılığını artırmak istiyorsak, kozmetiklerin yağlı fazının doğal koruyucusu olan E vitaminini %2 oranında ekleyebiliriz. Rafine badem yağı açık sarıdır ve kokusuzdur. Her iki yağ türü de benzer bileşenler içerir. Bunlar: yağ asitleri, mineraller ve vitaminlerdir (A, B1, B2, B6, D ve E). Yağlar tümcilt tiplerine tavsiye edilir, iyi uygulanır ve emilir. Çatlaklar da dahil olmak üzere,cilt koşullarında masaj ve iyileştirici eşit derecede mükemmel çalışırlar. Ürünler ayrıca saç ve saç derisine büyük bakım sağlar, nemlendirir, onarır, pürüzsüzleştirir ve güç verir.
Badem yağı, rafine veya organik, belirtilen koşullarda saklanmalıdır. Ancak o zaman aktif bileşenlerini ve özelliklerini koruyacaktır. Ürün buzdolabında sıkıca kapalı bir kapta saklanmalıdır. Güneş ışınlarına, neme veya havaya maruz bırakılamaz. Açıldıktan sonra aşağı yukarı altı ay boyunca dayanıklılığını korur."
Rafine Katma değer yaratıyor. Nasıl olsa böyle de kullanılıyor deyip sadece yurt içinde hammadde olarak kalmayalım.